Saako jatkuva kyllä- sanan sanominen toimimaan sinut yli omien voimavarojesi?

  • tehnyt

Huolestuttaako sinua oma jaksamisesi? Koet ehkä riittämättömyyden tunnetta, sillä et pysty tekemään kaikkia sinulle kuuluvia asioita. Tai ehkä pystyt tekemään, mutta asioita on niin paljon, että kaikkia on mahdoton tehdä siten, että olisit oikeasti lopputulokseen tyytyväinen? Ehkä sinulla on univajetta, olet jatkuvasti flunssassa? Koet ehkä epäonnistuneesi niin äitinä kuin puolisonakin.

Oletko kuullut sanonnan, jossa kehotetaan nukkumaan ensin yön yli? Vaikka kyseinen lausahdus liittyy päätösten tekemiseen, niin kyseessä on varsin hyvä neuvo myös omien voimavarojen riittävyyden suhteen. Miksi näin?

Voisiko arkesi olla sellaista, jossa sinulla olisi tunne siitä, että tilanne on tarvittavissa määrin hallinnassasi. Sinulla olisi päivän aikana riittävästi tekemistä. Ehdit nähdä ystäviäsi ja sinulla on sisälläsi jotenkin mukava rauhallisuuden tunne. Lisäksi pystyt aidosti olemaan läsnä käsillä olevassa hetkessä, ilman että mielesi laukkaa jo tehdyissä sekä tekemättömissä töissä.

 

Toivoisin että pohtisit tilannettasi yllä olevan kaavion avulla.

 Ovatko voimavarasi linjassa arjen vaatimustason kanssa? Jos vastaus on ei, niin sinulla on kaksi vaihtoehtoa…

Lisätä arkeesi lisää voimavaroja oikeinmitoitetun liikunnan, ravitsemuksen sekä laadukkaan unen avulla.

                                                                 Tai..

Vähentää arjen vaatimustasoa, oppimalla sanomaan ei oikeassa kohdassa. Minulle ei sovi tänään ja lisäksi kaipaan lepoa ja haluan suojella omia voimavaratekijöitäni. Siinä missä liikunta vaatii monesti itsekuria, tarvitset samaa itsekuria sanomaan itsellesi, että nyt sinun tulee levätä.

Miksi tämä on tärkeää?

Polku uupumukseen kulkee kolmen vaiheen kautta.

Uupuessasi olet hälytystilassa. Jos et huomioi näitä merkkejä olet siirtymässä nopeasti selviytymistilaan. Tässä tilassa käytät enemmän resursseja mitä sinulla on käytettävissä selviytyäksesi sekä sopeutuaksesi.

Mikäli homma jatkuu edelleen samanlaisena, huomaat ajautuneesi tilaan, jossa huomaat tuntevasi yhä enemmän kyynisyyttä, väsymystä ja ärtymystä.

Kolmannessa vaiheessa olet kuluttanut energiavarastosi ja uuvut. Tästä toipuminen on pitkä prosessi ja sen lisäksi tilanne saattaa laukaista monia piileviä sairauksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *