Lämminsydämisyyden uuvuttama

  • tehnyt

Osaatko sanoa Ei?

Huomaatko useinkin olevasi tilanteessa, jossa sinulta pyydetään palvelusta ja vastaat myöntävästi vastoin todellista tunnettasi?

Ensimmäinen ajatuksesi on ehkä se, että ei, en jaksa, ajattelin olla tämän illan tekemättä yhtään mitään. Kuitenkin ennen kuin olet ehtinyt ajatella ajatusta loppuun asti, huomaatkin jo vastanneesi kyllä.

Haluan lohduttaa sinua, sillä olen kokenut näitä vastaavia tilanteita, jos en päivittäin, niin lähestulkoon viikoittain. Tämä on varmasti yksi merkittävä syy siihen, miksi itse kaksi vuotta sitten uuvuin.

Oikeastaan arki oli aika lailla ulkopuolisten velvollisuuksien sekä odotusten täyteistä ja vuosien uuvuttuvan jakson jälkeen en enää osannut tunnistaa omia voimavarojani, saatikka että olisin osannut suojella niitä. Päässä pyöri jatkuva pitäisi, pitäisi ja pitäisi nauha… taukoamatta. Valitettavasti kuvittelin, että vastaamalla lähes jokaiseen kysymykseen kyllä, olisin arvostetumpi sekä jollain tavoin myös parempi ihminen. Kyllä minä vielä tämän jaksan ja kohta tämä kuormitus loppuu. Nyt on vaan asiat kerääntyneet. Hassua miten ajatukset voivatkin johtaa meidät harhaan.

Mieti tilanne, jossa osaisit sanoa kohteliaan napakasti, että ei, nyt en pysty. Ilman, että se saa sinut tuntemaan olosi ahdistuneeksi. Ilman, että tämä pieni sana saa sinut potemaan huonoa omaatuntoa ja stressaantumaan. Mitä jos sinulta kysyttäessä osaisit sanoa sen miltä sinusta tuntuu, sen sijaan, että vastaat vain: Ihan hyvää! Vastaat sen miltä sinusta oikeasti tuntuu. Mikäli koet olevasi rikki henkisesti ja fyysisesti- turvallisessa ympäristössä tämän esille tuominen saattaa saada aikaa suorastaan ihmeitä!

Mitä jos et hakisikaan toisten ihmisten hyväksyntää ja rakkautta, vaan ymmärrät ja luotat siihen, että sinä olet arvokas, vaikka et uhrautuisikaan vastoin omaa parastasi. Kuuntele itseäsi ja kerro se myös muille sanoina, tai tekoina, sillä haluat suojella omia voimavarojasi.  On aivan yhtä tärkeää olla rehellinen itselleen kuin muillekin. Huomaat ehkä virkistyväsi, koet vähemmän stressin tunnetta ja ahdistuneisuutta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *